Ce aspecte ar trebui sa ai in vedere cand iti cumperi un monitor pentru PC

04 Decembrie 2015
de catre Echipa Nondinou

Poate ca multi cumparatori se lasa din ce in ce mai mult convinsi sa achizitioneze un laptop, dar sistemele desktop PC inca sunt foarte apreciate de catre cei care isi doresc performante mai bune la preturi ceva mai mici. Insa daca te gandesti sa iti cumperi un PC clasic, atunci ar fi bine sa ai in vedere si un monitor pe masura. Duse sunt vremurile in care monitoarele mari, de tip CRT (adica cu tub catodic) era cele mai des utilizate, acestea fiind inlocuite cu modele LED, la fel ca si televizoarele.

Insa in functie de ce nevoie ai, monitoarele LED vin pe mai multe categorii, pretul variind destul de mult in functie de ce ofera acestea.

Diagonala

Diagonala unui monitor poate sa varieze de la 15 inch (adica 38 cm) la 37 inch (94 cm). Cu siguranta ca un utilizator obisnuit va aprecia cel mai mult modele de dimensiuni mai mici, intrucat ele sunt mai ieftine si ocupa un spatiu mai redus. Totusi, monitoarele mari isi au si ele fanii lor, mai ales printre cei care lucreaza in domenii foto sau video (un monitor mai mare aduce cu sine si o rezolutie mai buna), dar si gamerii pot sa profite de pe urma unuia. Asadar, inainte sa cumperi, ia in considerare la ce vei folosi PC-ul, pentru a stabili un buget adecvat.

Rezolutia

Indiferent de modul in care iti propui sa folosesti PC-ul, rezolutia monitorului ar trebui sa fie una cat mai buna si acest lucru se poate observa cand vrei sa vezi filme sau te joci, chiar si cand te uiti la poze. Majoritatea monitoarelor care trec de 22 de inch au o rezolutie Full HD, adica 1920 x 1080 pixeli. Cele mai mici se multumesc doar cu HD, dar pentru un PC generalist nici nu ai nevoie de mai mult. Totusi, exista si persoane care isi doresc maximul de la monitorul lor si in acest moment maximul inseamna o rezolutie Ultra HD (3840 x 2160 pixeli). Aceasta este cu adevarat necesara pentru cei care editeaza poze si filmari la aceeasi rezolutie si este si mai scumpa, dar daca ai nevoie, merita sa investesti intr-un astfel de monitor.

Difuzoarele

Cele mai multe monitoare LCD au si monitoare incorporate si acestea isi fac treaba in mod decent. Ele nu o au calitate nemaiintalnita totusi, asa ca pentru muzica vei avea nevoie de ceva in plus. Se considera ca un difuzor decent in acest caz are o putere de cel putin 2 W. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat este mai bine si exista chiar si modele care se ridica la performantele unui televizor, dar nu este o regula si acestea au un pret superior.

Tipuri de display

Acum majoritatea monitoarelor LCD sunt unele care functioneaza pe baza unei iluminari cu LED, aceasta oferind un contrast mai bun si o redare mai naturala a culorilor. Cu toate acestea, ecranul efectiv poate sa faca parte din mai multe categorii, in functie de modul in care este construit. Cele mai multe au ecrane de tip Twisted Nematic (TN) sau Vertical Alignment (VA), primele fiind si cele mai ieftine. Totusi, in ultima vreme sunt din ce in ce mai folosite si cele IPS, construite cu o tehnologie asemanatoare cu a ecranelor de la telefoanele mobile. In final, o moda este si folosirea de monitoare 3D (pasiv sau activ), utile mai ales in cazul filmelor. Cel activ se vede mai bine din toate unghiurile, dar are nevoie de ochelari care se incarca si care sunt mai putin confortabili, asa ca 3D-ul pasiv ramane cel mai des utilizat.

Alte caracteristici la care ar trebui sa fii atent

Atunci cand iti cumperi un monitor trebuie ai in vedere si modurile in care il vei folosi. Asadar, trebuie sa fii atent la mai multe caracteristici, la fel de importante precum cele de mai sus.

Posibilitati multimedia: Un monitor bun din acest punct de vedere are intrari USB, HDMi sau VGA, cititor de carduri si camera web incorporata. Ai nevoie in mod curent de asa ceva? Probabil ca nu, dar ele pot sa ajute extrem de mult si sa iti usureze treaba.

Viteza de raspuns: Se exprima in milisecunde si reprezinta o caracteristica foarte importanta mai ales pentru amatorii jocurilor. Daca aceasta este buna, adica sub 5 milisecunde, inseamna ca experienta de joc va deveni mai fluida si mai satisfacatoare, dar performantele in plus costa.

Touch screen: Nu este o calitate esentiala, dar exista din ce in ce mai multe monitoare de acest tip.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua