Ce sa alegi intre un HDD si un SSD

03 Decembrie 2015
de catre Echipa Nondinou

Lumea se afla intr-o permanenta goana dupa performante si acest lucru este mai valabil ca oriunde in cazul computerelor. Nu doar ca performantele acestora s-au imbunatatit extraordinar de mult in ultimii ani, dar mereu apar inovatii care duc domeniul si mai departe. Una dintre acestea a fost aparitia discurilor SSD (solid state drive), care au fost propuse ca o alternativa la cele HDD (hard disk drive). Chiar daca ele nu mai sunt chiar o inventie noua, cele mai multe computere din Romania inca nu au trecut la SSD-uri, dar probabil ca este doar o chestiune de timp pana acestea le vor inlocui pe cele HDD. Asadar, sa vedem diferentele dintre ele si care este cea mai buna alegere.

Capacitate de stocare

In primul rand, trebuie avut in vedere ca cele doua tipuri de diskuri au moduri foarte diferite pentru a stoca date. HDD-urile sunt, de fapt, singurele care chiar folosesc disk-urile, acestea inregistrand date pe ele, aproximativ la fel cum se intampla in cazul unui CD. Diferenta este ca atat inregistrarea cat si citirea se realizeaza mult mai rapid, cu o precizie infinit mai mare si cu la o capacitate mult superioara. SSD-urile, pe de alta parte, nu au componente fizice, ele inregistrand pe niste portiuni de memorie flash. Din aceasta cauza, HDD-uri ofera o capacitate de stocare mai mare, cel putin deocamdata. Astfel, un HDD de 1 TB (exista si de 5 TB) este comun si destul de ieftin, pe cand un SDD de 500 GB este chiar destul de scump.

Viteza

Pe de-o parte, viteaza unui HDD este data de modul in care acesta citeste datele de pe disk. Astfel, unele sunt mai rapide, altele mai lente, totul depinzand de numarul de rotatii pe care le fac. In plus, cu cat se aduna mai multe date, cu atat ele sunt "gasite" mai greu si viteza de raspuns scade. Acest lucru se numeste fragmentare (datele sunt inscrise in parti diferite ale disk-ului si dureaza pana sunt gasite).

Pe de alta parte, modul de stocare al unui SSD este cauza pentru care acesta ofera raspunsuri mult mai rapide. Din punct de vedere al vitezei, SSD-urile sunt mult superioare si pana la urma, acesta este si principalul lor avantaj si motivul pentru care sunt cumparate.

Rezistenta in timp

Trebuie spus inca de la inceput ca ambele tipuri de disk-uri se uzeaza in timp, ca oricare alta componenta a unui calculator. Totusi, SSD-ul, care nu are componente fizice, rezista mai mult chiar si cu cativa ani. Totusi, cautarile repetate in memoria sa ajung pana la urma sa il deterioreze. In cazul HDD-urile, disk-ul devine sensibil si se poate zgaria. Acest lucru afecteaza doar anumite sectoare ale sale sau pe tot in intregime, dar oricare ar fi situatia, este clar ca performantele scad si pana la urma tot ansamblul va ceda. Si nu in ultimul rand, SSD-urile se incalzesc mult mai greu, ceea ce conteaza la fel de mult in stabilirea perioadei de viata.

Ele pot sa fie folosite impreuna

Multi posesori de computere aleg sa isi doteze dispozitivele cu ambele tipuri de disk-uri. Un SSD poate sa fie folosit pentru Windows si celelalte programe, pentru ca ele sa functioneze mai rapid. In schimb, pentru stocarea datelor poti apela la un HDD. Majoritatea PC-uri au doua slot-uri pentru disk si astfel pot sa fie montate amandoua si astfel te vei bucura de un computer mai rapid si mai incapator.

Acum exista insa si laptop-uri care sunt vandute cu HDD si SSD incorporate si chiar daca ele sunt mai scumpe, merita investitia. Totusi, daca poti cumpara un PC doar cu HDD si adauga mai apoi un SSD, in cazul unui laptop nu se pot face schimbari ulterioare pentru ca nu exista destul loc. Mai exista insa o solutie, aceasta fiind utilizarea unui disk extern, fie el unul clasic, HDD, sau unul SSD.

Pretul

SSD-urile sunt mai scumpe si mult mai mici decat HDD-urile, asa ca deocamdata acestea din urma continua sa fie alegerea preferata a celor care nu au nevoie de un computer extrem de rapid. In timp insa pretul lor va scadea si performantele vor creste, asa ca in cativa ani probabil ca vor deveni standardul. Pana atunci insa, le puteti folosi pe amandoua, aceasta fiind de altfel varianta cea mai satisfacatoare pentru orice posesor de computer.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua