Cum sa ai grija de monitorul tau?

03 Decembrie 2015
de catre Echipa Nondinou

Daca pe vremea monitoarelor cu tub catodic stergerea putin de praf plus cativa stropi de solutie de curatat geamuri insemnau tot ce trebuia facut pentru a avea un monitor curat, astazi, cand avem monitoare LCD, problema se pune altfel. Iar acest lucru se intampla pentru ca cele din urma sunt mai sensibile, iar orice solutie de curatare care nu este special realizata pentru acestea poate duce la deteriorarea ecranului si prin urmare la scaderea rezolutiei si calitatii imaginilor.

Curatarea unui monitor LCD

Dar si ecranele LCD se murdaresc si au nevoie de curatare, insa ne punem intrebarea, de altfel fireasca, cum sa facem acest lucru, daca nu putem folosi solutii de curatare? Insa raspunsul este destul de simplu, utilizam doar apa, iar daca murdaria este atat de incapatanata incat sa refuze sa dispara la contactul cu o carpa umeda, putem sa folosim o solutie din apa si foarte putin otet.

Prima etapa prin care trebuie sa trecem in procesul de curatare a monitorului este indepartarea prafului cu o carpa moale si de multe ori aceasta este si singura pe care trebuie sa o realizam, mai ales daca obisnuim sa il curatam des. Insa daca nu facem acest lucru sau din alte motive avem un strat de mizerie care nu se ia la simpla trecere a unei carpe putem sa mergem mai departe.

In aceasta a doua etapa trebuie sa facem rost de putina apa si sa umezim usor o carpa moale si apoi sa trecem la stergerea gentila a ecranului in zona in care murdaria persista. Poate va intrebati de ce nu utilizam o alternativa mult mai simpla la carpa din microfibra si anume servetele de hartie, iar motivul este unul destul de intemeiat, cele din urma sunt mai aspre si riscam sa producem zgarieturi ecranului in timpul curatarii.

Daca tot nu reusim sa scapam de murdarie putem trece in cea de-a treia etapa la o solutie mai „radicala" si anume utilizarea unei solutii din apa si putin otet cu care umezim o carpa si mai apoi stergem murdaria care s-a dovedit a fi mai dificila, dar fara sa apasam pe ecran.

Dar nu numai ecranul are nevoie de ingrijire si prin urmare nu ar trebui sa omitem restul monitorului, iar la acesta lucrurile nu sunt foarte diferite, dar putem utiliza substante de curatare obisnuite. In primul rand stergem praful cu o carpa moale, nu utilizam materiale aspre pentru ca exista riscul de a zgaria plasticul din care este realizata carcasa.

Apoi, daca exista urme de murdarie putem sa le stergem cu o carpa umezita cu apa simpla sau cu solutia din apa si otet de care vorbeam mai sus. Iar daca ne dorim sa utilizam solutii de curatare obisnuite, o putem face, insa nu trebuie sa le pulverizam direct pe monitor pentru ca umezeala si substantele agresive pot intra si prin partea din spate, ci sa le aplicam pe carpa si apoi sa stergem carcasa si standul.

De ce nu ar tebui sa punem degetele pe ecranele LCD?

Un obicei care ne-a ramas tot de pe vremea monitoarelor cu tub catodic este sa aratam un anumit lucru de pe ecran punand degetul sau degetele direct pe acesta si eventual chiar apasand. Iar acesta este un obicei destul de prost pentru ca pe langa faptul ca lasam amprente pe ecran care mai apoi trebuie sa le curatam, riscam si sa cream pixeli morti, iar daca presiunea este foarte mare putem chiar sa afectam rezolutia ecranului.

Tot din categoria de ingrijire a monitorului LCD face parte si urmatorului sfat: incercati sa mentineti o temperatura constanta in locul in care il tineti. Astfel aceasta sa nu scada sub 10 grade Celsius pentru ca exista riscul ca luminozitatea scada, de asemenea, iar timpul de raspuns sa fie mai mare. Dar si temperaturile foarte mari pot afecta performantele monitor, asadar incercati sa il feriti si de acestea.

Chiar daca este un pic mai dificil de ingrijit un monitor LCD in comparatie cu unul cu tub catodic si avantajele primului sunt mai multe si merita sa aiba parte de o atentie sporita. In plus in acest moment pe piata sunt puse spre vanzare mult mai multe monitoare LCD, asadar nu prea avem de ales in momentul in care ne dorim un monitor nou si trebuie sa ne adaptam situatiei.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua